„Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego po czesku
Książka „Rusko pohledem z kuchyně. Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou” – jak brzmi jej tytuł w przekładzie na język czeski – ukazała się nakładem wydawnictwa Dokořán.
W swojej najnowszej książce uznany polski reportażysta Witold Szabłowski postanowił opowiedzieć o Imperium Rosyjskim za pośrednictwem tematu pozornie błahego – kuchni i jedzenia. Oczywiście temat to błahy tylko z pozoru, bo czy jedną z najważniejszych funkcji życiowych człowieka rzeczywiście możemy uznać za rzecz mało ważną? Szabłowski pokazuje, jak rosyjscy władcy od dawna rządzili za pomocą kuchni i dzieli się z czytelnikami wieloma zdumiewającymi historiami – m.in. o konkursie najlepszą stołówkę powstałą w okolicy Czarnobyla po katastrofie albo o osobistym kucharzu i testerze jedzenia Józefa Stalina.
Witold Szabłowski to jeden z czołowych polskich reportażystów i zarazem jednym z najchętniej przekładanych polskich autorów. Na swoim koncie ma takie książki jak „Zabójca z miasta moreli”, „Tańczące niedźwiedzie”, „Sprawiedliwi sąsiedzi” czy „Jak nakarmić dyktatora”. Jest m.in. laureatem m.in. Nagrody „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej, Nagrody PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego oraz nagrody brytyjskiego PEN Clubu.