„Daj gryza” po portugalsku
Daj gryza to wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Czytelnik odwiedza tu 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich ogląda marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów, poznając najróżniejsze przysmaki i ich barwne losy.
Mizielińscy i Baranowska pokazują nie tylko, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, lecz także, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Przekład ukazał się nakładem oficyny WMF Martins Fontes.
Wcześniej Instytut Książki wsparł także przekład Daj gryza na język chiński tradycyjny (Tajpej, 2023, tłum. Yan Ke-Tong).