Aktualności

okładka książki
16.01.2024

„Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego doceniona przez „New York Timesa”

W Stanach Zjednoczonych w listopadzie 2023 roku ukazał się przekład reportażu Witolda Szabłowskiego „Rosja od kuchni”. Książka „What's Cooking in the Kremlin”, jak brzmi tytuł przekładu autorstwa Antonii Lloyd-Jones, budzi zachwyt prasy, w tym „New York Timesa”, który poleca ją wśród najciekawszych nowości.

„Zabawna, a zarazem niepokojąca nowa książka”, jak pisze „Times”, to wedle redakcji rzecz o tym „jak jedzenie – lub jego brak – tworzą historię”. Wcześniej reportaż Szabłowskiego doczekał się entuzjastycznego omówienia m.in. w „The Economist”, „Publishers Weekly” i „Kirkus Reviews”.

Z książki Witolda Szabłowskiego dowiedzieć się można m.in., jak – i po co! – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Ale w „Rosji od kuchni” autor pokazuje przede wszystkim, jak jedzenie może służyć propagandzie.