Aktualności

fot. Łukasz Jarocki / Instytut Książki
01.02.2023

Degustacja polskich potraw na Międzynarodowej Wystawie Książek w Tajpej

Degustacja polskich potraw – pierogów z kapustą i grzybami oraz z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – odbyła się w środę w polskim pawilonie na Międzynarodowej Wystawie Książek w Tajpej. Wydarzenie cieszyło się sporym zainteresowaniem.

Od wtorku w stolicy Tajwanu, Tajpej, odbywa się Międzynarodowa Wystawa Książek (Taipei International Book Exhibition TIBE), jedno z najważniejszych tego rodzaju wydarzeń na Dalekim Wschodzie. Polska po raz pierwszy występuje w roli gościa honorowego. W trakcie wydarzenia odbywają się m.in. spotkania z polskimi twórcami, koncerty, degustacja polskich potraw. Targi potrwają do 5 lutego.

Jednym z wydarzeń towarzyszących wystawie był live cooking show, podczas którego opowiadano o polskiej kuchni oraz serwowano polskie jedzenie.

Potrawy przyrządzali Bartosz Hendzel i jego żona Evie, właściciele polskiej restauracji Wanderlust Beans Project, działającej w Taichung (Tajwan) od 2019 roku.

„Przygotowywaliśmy polskie pierogi, dwa rodzaje – z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym oraz z kapustą i grzybami. Myślę, że smakowały wszystkim” – powiedział PAP Hendzel.

Pytany o zainteresowanie polską kuchnią na Tajwanie ocenił, że „dla Tajwańczyków nasza kuchnia jest wciąż dużą egzotyką”. „Generalnie Tajwańczycy lubią pierogi, bigos, nasze zupy, białą kiełbasę” – opowiadał.

Polskie smaki Tajwańczykom przybliżali Emilia Borza-Yeh i jej mąż Shihkai Yeh – twórcy internetowi, YouTuberzy i autorzy kilku książek związanych z Polską.

„Podczas wydarzenia opowiadaliśmy o polskiej kuchni, nie tylko o tym jakie potrawy mamy w Polsce, ale też o naszych zwyczajach. Niektóre są dla Tajwańczyków nietypowe, np. jedzenie pierogów z truskawkami albo jedzenie śniadań na zimno w formie kanapek” – mówiła Borza-Yeh. „Mam nadzieję, że poprzez kuchnię Tajwańczycy zainteresują się naszym krajem” – dodał.

Na pytanie, czy Polska jest obecna w ich świadomości, odpowiedziała: „Wydaje mi się, że coraz bardziej”. „Pamiętam, że kiedyś przyjechaliśmy w to miejsce na targi turystyczne. Była tam rozwieszona mapa, która kończyła się na Niemczech. Na Wschód od Niemiec nic nie było, ale z czasem to się zmieniło. Myślę, że Tajwańczycy wiedzą, gdzie leży Polska i też sporo jest wycieczek do Polski” – zwróciła uwagę.

22-letnia studentka z Tajwanu, która próbowała polskich potraw, powiedziała PAP, że kuchnia polska jest bardzo interesująca, a jednocześnie różni się od kuchni tajwańskiej. Oceniła, że polskie pierogi są bardzo smaczne.

źródło: z Tajpej Katarzyna Krzykowska, PAP

Udostępnianie informacji PAP - klauzula informacyjna